Dla hobbystów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, cudowną propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej legendarnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, niemniej jednak i parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają także pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.
Złączenie odpowiednich składników z stosownymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.